Därför ska du inte tvätta bilen hemma!

Idag är miljöfrågor mer aktuella än någonsin. Fler människor börjar bli medvetna om valen de gör i vardagen och hur dessa påverkar djur och natur. I takt med en ökad miljömedvetenhet i samhället har saker som tidigare varit acceptabla blivit otänkbara.

Tvätta bilen på ett miljövänligt sätt

Att tvätta bilen på gatan eller den egna tomten är något som många har gjort, eller sett sina föräldrar, grannar och bekanta göra – utan att vara medvetna om riskerna det medför. Men vad är det egentligen som är så farligt med att rengöra ditt fordon hemma? Nedan svarar vi på dina funderingar och ger dig tips på hur du tvättar din bil på ett miljövänligt sätt.

Är det olagligt att tvätta bilen hemma?

Frågan som många ställer sig är: Får man ens tvätta bilen hemma? Svaret på det är både ja och nej. Även om det inte står explicit i lagen att det är förbjudet att rengöra sitt fordon på gatan, garageuppfarten eller något annat ställe inom tomtgränsen så är orenat avloppsvatten faktiskt olagligt att släppa ut i naturen. Att tvätta bilen hemma blir därför svårt att göra utan att bryta mot lagen.

Hur tvättar man bilen på ett miljövänligt sätt?

Även fast de skärpta miljölagarna kan påverka fler att inte tvätta bilen hemma, finns det andra faktorer som också kan influera beslutet att åka till en bilvårdsanläggning istället. Rengör du bilen hemma skadar du både människor och miljö eftersom kemikalier, tungmetaller, och oljerester sprids till sjöar, hav och mark. Hur ska man då tvätta sin bil tänker du? Genom att åka till en godkänd bilvårdsanläggning minimerar du mängden förorenat spillvatten som rinner ut i grundvattnet vilket i sin tur gynnar naturen. På en godkänd anläggning finns nämligen oljeavskiljare och oftast även reningsverk som tar hand om tungmetaller och det farliga avfallet på rätt sätt.

Visste du att Constant Clean är en del av hållbar biltvätt? Läs mer om konceptet här.

Miljövänlig biltvätt i Sverige

Utbudet av miljövänliga självtvättar har ökat de senaste åren. Vi gör fler medvetna val i vår vardag vilket gör att efterfrågan på miljövänliga biltvättar stiger. Constant Clean arbetar ständigt för att öka människors tillgång till effektiva, miljövänliga och användarvänliga biltvättar. Tack vare ett flertal bilvårdsstationer utspridda i vårt avlånga land ser vi till att det finns en biltvätt nära just dig. Att lämna tomtgränsen och ta sig till en biltvätt gör alltså stor skillnad för både natur, människor och djur. Tack vare en ökad medvetenhet, kunskap och omtanke för miljön finns det längre inga ursäkter kvar till att tvätta bilen hemma.

Constant Clean jobbar enbart med svanenmärkta kemikalier vilka är väl utvalda för att värna om miljön. Läs mer om Constant Cleans biltvättanläggningar och vad de gör för att bidra till en mer hållbar vardag här.

Det är inte svårt att vara en miljöhjälte i vardagen – nästa gång du ska tvätta bilen bör du välja en bilvårdsanläggning istället för att tvätta bilen på gatan.

Har du har övriga frågor om miljövänliga biltvättar, våra tjänster eller funderar du på att anlägga en bilvårdsanläggning? Kontakta oss så hjälper vi dig att skapa en anläggning som är hållbar, lönsam och miljövänlig och svarar på dina frågor.

INFORMATION OCH VÄGLEDING

Relaterade artiklar

Biltvätt

Behöver du hjälp eller har frågor?

Är din biltvättsanläggning i behov av service, vill du uppgradera din befintliga anläggning eller söker du efter en helt ny biltvättsanläggning som både är hållbar och miljövänlig?  Kontakta oss så hjälper vi dig vidare!